Flickan med den röda ballongen

2013-01-29
17:29:00

...
Klart att kunden är viktigast. Det är ju en inkomskälla och självklart att arbetarnas/assistenternas löner/utgifter pressas ner. Risk kapitalisterna vill ha så mycket som möjligt i plånboken.. Pengar som inte stannar inom Sveriges gränser. Det där med att kunna påverka är bara munväder. Ett låtsas språk för att få människor in i fällan. De som är anställda vet inte sina rättigheter, det pågår särskiljningar och diskrimineringar. Det är minst lika illa som Carema och den statliga vården då allt säljs ut och alla pengar går ur systemet istället för in. Engagemang, Ansvar och Glädje? Jag förlorade engagemang, ansvar och glädje i mitt egna liv för ett arbete som inte har någon skyldighet mot mig. Bitter? Nejdå, jag är inte bitter. Jag bara ogillar osolidariska handlingar och brott mot mänsklig värdighet.  

2013-01-29
02:33:00

...
Jag har gömt, ignorerat och slutat ha kontakt med folk ett tag. Jag släppte allt. Politiken, möten, facebook, mailen, datorn, telefonen, familjen, vänner för orken att ta sig upp ur sängen. Papperexercisen till alfa kassa, facket, CSN och AMS. Orken att ta sig ut och umgås med vänner utan ångest. Utan måsten. Utan bitterher och depressivt humör. Förlåt.
 
- Tänk på det du tycker om att göra och gör det. - Tänk på dig själv. - Identifiera dig inte med jobbet utan med den du är. - Försök att släppa det där. - Du behöver nog skrika ut det du känner. Om det inte går mot dem du vill ska höra, så för dig själv. Som Ronja Rövardotter! Bara du får ut det ur systemet.
Många bra ord gör inte handlingen. Det ger knuffar till omprioriteringar. Och visst vill jag skrika. Precis som Ronja Rövardotter.

2013-01-27
19:39:33

Undertryckt ilska
 
Jag drömde om min relation med far. Där vår relation överenstämde med verkligheten. Allt gick fel i drömmen men ändå rätt enligt mallen. Jag var så arg och visade min frustration, ilska och besvikelsen starkt.. Så pass att jag var både sur och slogs med armar och ben över min stackars sambo i sängen. Han fick en käftsmäll, blev utslängd över sängkanten och kunde inte röra mig utan att jag fräste genom sömnen. Jag vaknade verkligen på fel sida idag. Ush, så arg jag var.
 
Det ligger och pyr fortfarande det där. Min trettonårsdag där jag möttes av fars och mors drickande. De glömde min födelsedag och kom med den absurda ursäkten att det var för min skull de drack. Från ena perspektivet fanns en besviken och ledsen trettonårig flicka, i andra, föräldrar som drack och hade roligt med en total glömska om att de hade ett barn tillsammans. Med dess ansvar men också frukten av en kärlek de inte ombesörjde.
Min frustration möttes av motsatta frågeställningar. Jag hade modet att ifrågasätta deras handlande med moral och principer och de sa att jag både har kläder, mat och husrum. Jag borde inte kräva mer.
 
Samtidigt lyste deras princip om att barn har ett ansvar att hjälpa till. Moment 22. Klart att frustrationen pyr och det grämer lika hårt trots att det har gått långt tid efter. När kan jag släppa allt det där?

2013-01-27
03:33:00

Fem kvinnor, en tid i förändring
Jag kramar ur trasan i min hand och den fräna doften från rengöringsmedlet omger rummet. Vi flyttstädar, frugan och jag. Mitt första hem i Göteborg. Vi har gått igenom mycket på de dryga tre åren. Jag förlikade med mig själv och grät ut min sorg för första gången mot hennes axel. Här sov jag på en knölig madrass, vaknade till hundens pussande eller frugan som torrjuckade över mitt täcke tills jag vaknade. Jag började skriva på allvar i ensamma stunder och bo ihop med hela hennes familj under nästan ett år. Fem vuxna, två hundar och fem valpar fick vi plats i den lilla tvåan med inglasad balkong. Det skulle inte bli så ifrån början men när en situation kräver en lösning. Jag sa - Finns det hjärterum så finns det stjärterum. S och jag delade rum. Jag förstår inte hur vi fick plats med två 120 sängar med möbler. Men det gick. Den stora dubbelsängen som hennes föräldrar sov i, låg vi på allihop och tittade på tv, drack vin och åt kolatårta. Pratade och umgicks. Vi förändrades allihop. S och hennes systrar blev som barn igen och jag som en extra dotter. Det var trångt men gemytligt. Vi satt ibland sex eller sju personer i köket tillsammans och åt. Vi lagade mat och diskuterade samhällsproblem. Minnen och framtid. Det var ovisst men många drömmar fick nya tag. Lusten och orken till förändring hägrade. Nu är eran över. 

Hunden tassar förbi och jag klappar henne. Svansen är låg. Visst är det så att man måste släppa det gamla, förlika sig med erfarenheterna för att låta det nya tiden växa. Man vet aldrig vad som kan hända. Men jag är övertygad om att allt man går igenom har en mening. Allt för att styrka det egna sinnet och kunskapen om vad en människa är kapabel till. I styrka, empati, civilkurage och förståelse.

2013-01-20
21:51:00

Konsekvensen är stor, orsaken liten

 

Jag var åtta när jag hällde ut en hel flaska vodka i diskhon i köket. I smyg, utan mors vetskap. Jag ville att hon skulle sluta dricka och vara med mig. Jag fick inte gå ut ensam och det var många dagar där jag fick underhålla mig själv i mitt rum. Vägg i vägg med stöket i vardagsrummet i bekantas glada sinnelag.

En gång hällde jag socker och salt i hennes öl. Jag låste in mig i mitt rum innan hon upptäckte det. Vänninan satt kvar medans hennes vrede över mitt handlande briserade. Dörren skakade när hon försökte bryta sig in och hon lyckades så småningom. Vad som hände strax därefter har jag inget minne av.

Det sägs att förtryckare är könbestämt. Att majoriteten män våldtar och utövar våld mot kvinnor. Jag såg våldet, den fysiska och mentala våldet i vitögat många gånger. Men det var oftast inte en man som slog. Jag förstår de män som till slut briserar för kvinnor har en otrolig förmåga att provocera. Det finns kvinnorjourer men knappt jour för män i sverige idag. Många män får inte träffa sina barn i utdragna separationsprocesser men framförallt, inte vågar kräva sin rätt som människa att få vara nära sitt barn. Jag ogillar att separera och öka klyftan mellan könen genom att könsbestämma handlingar. En del ursäktar sitt handlande pga av sitt kön. Att det man gör är okey för att man är man alternativt kvinna.

Jag blev våldtagen, provocerad, antastad väldigt många gånger på olika sätt av olika sorts förtryckare. Vad gör man i situationer när ett nej inte räcker? Om man kanske inte kan bruka ordet nej? Självkänslan ger mod. Men i brist av den så faller man lätt offer.

Ingen visste vad som hände, antastad av familjemedlem, en tillfällig inneboende över trettio år förförde mig som femtonåring, bakom mina föräldrars rygg och tvingade mig att göra saker som jag inte ville, så kallade kompisar gav mig omilda knytnävslag mot axeln eller sparkar mot smalbenen i skolan, utragen mobbing, alkoholbrus (jag drack inte), nära vänner hade depressioner, bulimi och anorexi, mors psykoser.. Listan kan göras lång. 

Att vara förtryckare är en av människans mörka egenskaper som kommer fram i maktutövande samt i brist på ventilation.

 

2013-01-20
17:55:00

1177
 
"- Du verkar sund och väl införstådd med vad sjukdomen innebär. - Ja, jag är en av de olycksaliga barnen som fick bo med mor på sluten tvångsvård på åttiotalet. Med andra ord, inte en miljö för ett barn att bli tvingad att se en förälder må så dåligt. - Hur är det med anhörigstöd? - Den är obefintlig. Jag blev kontaktad av öppenpsyk i början av 2000 talet att vara med i uppstarten av en anhörig grupp. Men det lades ner pga besparingar i kommunen. Det har varit tufft många gånger. Jag har fått följa med mor på utredningar och till akut psyk. Kontaktat psykiatrin och sjukhus många gånger. - Jag tror inte att du ligger i risk att insjukna i samma sjukdom. Det är fortfarande omtvistat om uppkomsten och allt beror på miljö och genetisk arv. SSRI kan förvärra redan uppkomna psykoser. Jag förstår om du är orolig. - Det blev alldeles för mycket att ta i med jobbproblem samtidigt som mor insjuknade igen. Det är skönt att få veta att SSRI inte främjar uppkomsten av schizofreni."

2013-01-20
17:11:00

The Light Bulb Conspiracy - Dokumentär
En gång i tiden skapades glödlampor för att hålla, på obestämd tid.
 
http://undergrounddocumentaries.com/the-light-bulb-conspiracy-planned-obsolescence-full-version/
 

2013-01-19
23:27:00

Med rätt material och kunskap, kan en konstruktion bli bestående
Detta utehus gick jag förbi på daglig basis förr och varje gång imponerades jag över hur byggnaden kunde stå. I vinterskrud, överleva höststormar (ex stormen Gudrun), torka på sommaren och smällkall kyla ner till 20 minus strecket utan att falla ihop. Hur kan en så simpel byggnad med ett knappt tak överleva medans dagens konstruktioner knappast håller ihop? Jag tänker inte bara på byggnader utan även på kläder, allt som skapas idag. Människor som talar om gammalt har kanske bara ett par år på nacken. En vinterjacka, ett par skor eller teknik. En tandkrona hos folktandvården har en garanti på ett till två år. På åttiotalet blev en hörna på min ena framtand avslagen, som femåring fick jag garanti fram till 25 års ålder. Det har gått fyra år efter garantin men den håller lika bra. Jag ser inte någon liknande garanti idag. Ett par skor = en säsong. Idag ska man betala dyrt för lägre kvalité och garanti. Eller så löser man problem kortsiktigt med billigare pengar. Var ligger stoltheten och glädjen i att skapa om det inte varar?

Jag blir lika förundrad varje gång jag ser en så simpel byggnad, hålla år ut och år in.

2013-01-19
04:25:00

Utmattningssyndrom och sömnlöshet
Det tär ganska hårt. Är konstant trött och har otroligt svårt att somna. Många nätter tillbringas med wordfeud eller i köket med datorn och halvtaskiga serier på tvplay kanaler på nätet (har ingen tv) och en kopp te. I stressade miljöer, folksamlingar, diskussioner som rör flera teman exempelvis får min hjärna att stänga av. R sa "du är närvarande men frånvarande. Jag är orolig."

Det är svårt. Jag vet inte hur jag ska tackla det här. Har precis bytt SSRI preparat om en månad läkarmöte igen och kontakt inom KBT. Det känns inte kul att veta att man har förmåga att klara allt men inte kunna bruka den. Jag har knappt rest mig halvvägs sen benen slogs bort, under mig. Den klassiska "gå in i väggen" stämmer då inte in på mig.  Det är mer likt känslan som att mista förmågan att gå eller kämpa sig igenom ett träsk.

Panikngesten håller sig iallafall borta, även i drömmarna vilket är skönt. Klarar dock inte av minsta stress och undviker helst situationer och miljöer som skapar stress.

Man får helt enkelt göra det som känns värt att göra för sin egen skull. Och inte glömma bort att göra det som man tycker om.

R är sarkastisk och jag har inga svar på tal förutom skratt och leenden.
Vad skulle jag göra utan hans livsfilosofi? Han är fantastisk.
och. jag hör hans andetag i mörkret. det gör mig trygg.

2013-01-17
19:25:50

Älska Alfa
6 brev och åtta frimärken senare kom ett papper. Internet tjänst, inloggningsuppgifter, ett annat med ev utbetalning 0 kronor. Beviljad 300 dagar men ärendet är under upphandling. Det måste vara ett skämt. Är så förbaskat trött på brev och skrivningar nu.. Skickade en bunt papper med protokoll över min arbetsituation från jan tom sep 2012. Förteckning över assistenter (ej namn) mailväxling med Humana (värsta censuren för att inte bryta mot tystnadsplikten) och redogörelse månad för månad. Jag blev trött bara av att läsa allt jag gjort.. Ush, är verkligen inte i min bästa form just nu. Men det är bara att kämpa på. Eller?

2013-01-15
22:16:00

Himmelska fridens torg, Kina 2012

2013-01-15
16:49:00

and the world will come to an conclusion
Det enda som betyder är hans viskande ord i mitt öra i varm omfamning. Jag är liten och kryper ihop och gömmer mig för världen i hans lena hals. Orden berör världen, världen berör oss för vi är världen. Värmen stiger, ibland är han kall och jag varm eller tvärtom. Men vi omfamnar varandra och hjälper varandra. Jag tappar fokus och känner nuet i hans fingertoppar längst min ryggrad. Jag somnar där, omfamnad, trygg och varm. Jag släpper taget endast för drömmarna.
 
Världen brinner, grunden krackilerar, människor gör illa varje dag. Men jag längtar till kvällen. Jag längtar alltid till kvällen. Jag längtar alltid till kvällen och till det som betyder.

2013-01-15
10:21:00

smile

2013-01-07
16:44:00

CV omskrivning
Hej och hå. Tyckte tre anställningar var på tok för lite för mina 10 jobbår. Men hej vad många man får när man tänker efter, sommarvikariat, timanställningar, arbetsprovningar och prao på diverse ställen. Tabellera med stora bokstäver med FASTA ANSTÄLLNINGAR, SOMMARVIKARIAT, TIMANSTÄLLNINGAR och PRAO.  Det blir ett proffsigt CV må jag säga, märkt av kapitalismens system. Tjo!
 
http://www.youtube.com/watch?v=TcldYcqrBrM

2013-01-07
16:31:00

Bilderna talar för sig själva (Dahers Vineyard, Hebron x3)

2013-01-07
15:56:00

.. och systemet angrep som cancer och suger numera ur livskraften..

2013-01-06
22:50:00

Jag minns James
 
James var egenföretagare, producerade engångspallar i liten skala och var min arbetsköpare i ungefär 17 månader. Jag var desperat efter jobb och klarade mig knappt som timvikarie på ett äldreboende. James erbjöd en deltidstjänst men frågade mig noga innan om jag var med i facket och om jag hade problem med att vara flexibel. Jag var van vid att bli inringd i väldigt korta varsel och facket visste jag ingenting om. Jag jobbade hårt för mina 112 kr i timmen. När jag inte jobbade på fabriken och äldrevården så hittade jag lite svarta ströjobb. Man blir tvingad att ta till allt som finns i bistra tider.
 
James var nöjd. Många kunder anmärkte på att jag var kvinna och orkade lyfta tyngder och hantera spikpistol utan några hinder. Jag var systematisk och la upp mitt arbete på ett pedagogisk sätt. Jag blev lovad anställningsavtal och semesterersättning. Det gick månader utan papper. Jag ställde upp i tid och otid. En kall morgon i femton minusgrader utanför industrihallen, väntade jag på honom klockan halv sju på morgonen som avtalat. Han hörde av sig efter en kvarts väntan och blåste av arbetsdagen. Jag förlorade både pengar och tid.
 
Första sommaren närmade sig som engångspallmontör. Inget avtal påskrivet och inget hum om hur sommaren skulle se ut. I min enfald tackade jag nej som sommarvikarie på äldreboendet och antog att den månadslånga semestern skulle vara betald. I juli månad fick jag in 210 kronor på mitt konto. Jag visste inte vad jag skulle säga eller veta om det var rätt. Jag hade så få timmar och en lön mellan sex till åtta tusen i månaden från fabriken. Idag vet jag att han blåste mig hårt och där skulle facket varit till hjälp. Det är lätt att vara efterklok eller, påläst.
 
Jag jobbade vidare och det gick ganska smärtfritt förutom att jag hade och har en förmåga att bry mig om arbetsmiljön och mina arbetskollegor. Arbetsköpare eller ej. James var utbränd. Jag ställde upp. Under den tiden hände det en del ute på den politiska planet i Sverige och utomlands. James luftade sina blåa åsikter i fikarummet medans han smaskade förnöjt på mina bullar. Vilken jävla idiot, tänkte jag men höll tyst. Klart att tålamodet tröt och jag kokade när James la cirkus Reinfeldt på en piedestal. James har aldrig varit ofrivilligt hungrig förutom på pengar och makt. Han var en pojke som växte upp och offrade sin fars surt förvärvade pengar på sig själv. Hela hans fars livsverk gick upp i rök utan att James lyfte ett finger. "Reinfeldt är det bästa Sverige kunde få." kontrade han min bistra uppsyn.
 
En dag kunde jag inte hålla tyst. Radion pratade om USA och eventuella ingrepp i DFRK - Nordkorea. Min spontana reaktion ljöd och jag mumlade för mig själv. Vad har USA där att göra. James satte ostmackan i halsen och blev arg. Han frågade bestört om jag är för ett land med atomvapen. Jag ville inte diskutera det med någon som är frälst av den köpta media. Sen började han angripa mina socialistiska värderingar och min far.
Min far var ingen bra mentor, sa han. - Vafan har mina värderingar med arbetet jag gör ? frågade jag honom när vi stod vid maskinerna. - Jag vill inte göda en kommunist! - Jasså? Menar du det? Se kommunisten gå! skrek jag till slut och avslutade den hetsiga diskussionen. 
Jag gick ifrån maskinhallen och hämtade mina saker i fikarummet. Ytterdörren smälldes till hårt. Jag kokade av ilska. Jag ger mig på att denna James pratade illa om mig efter det. Å andra sidan så hade han ett rykte om att vara ett svin. Det gick något år. Jag fortsatte att jobba utan fast anställning som ringvikarie och med ströjobb.
 
En kväll hos några bekanta, kom en medelålders man fram till mig, tittade mig vaket i ögonen och sa "Jag måste få skaka hand med den modigaste människan jag mött. Du stod upp mot idioten James. Ja, ja vi var klasskamrater och han var ett svin redan på den tiden."
 

2013-01-06
21:49:00

Retur av julklapp
Lätt värd de 48 spänn i frakt för att skicka tillbaka denna..

2013-01-06
19:05:00

Tack vare yrkespolitiker..
... och flertalet fackligt valda, som lever i egna levnads skalor så kommer utvecklingen (eller jag kallar den hellre invecklingen) gynna dom själva. De lever inte bland hemlösa, arbetslösa, utförsäkrade, fas tre:are, jobbar på golvet, är tidsvissanställlda, timanställda, flexibla utnyttjade, en del av stor grupp människor som lever utanför samhället sk nider, ett liv i ångest, psykiska problem, utanförskap, diskriminering och all kaos som det ställer till med. Folkvalda Centerpartiet vill slopa skolplikten vilket bara leder tillbaka till ett segrererat samhälle, fattigdom, en större utnyttjad arbetskraft och barnarbete. Herrejösses. Vad säger det om Sveriges befolknings omdöme? 

För att inte säga om trängselskatten i Göteborg som ska sponsra det västsvenska paketet. Jag bor på en ö. Två av tre broar mot fastlandet är betalstationer. Alla större leder är ockuperade av dessa kameror och det roliga är placeringen som tex vid Selma Lagerlöfs torg. Jag minns tillbaka till Pantrarna och alla ungdomar som strider för sin rätt till fritidsgårdar. Selma är inte aktuell för en betalstation. Det handlar om registering om människor. Kartläggning och längre storebrors fingrar. Polishelikopter är för dyrt att nyttja. De cirkulerar titt som tätt här.
Yrkespolitiker är på väg att skapa ett samhälle där rädsla, brist på tillit och okunskap hägrar.

Jag väntar med spänning när vi som utgör samhällets ryggrad, briserar.

2013-01-03
13:36:09

Skiss och dyl