Flickan med den röda ballongen

2013-03-30
06:41:00

Ett minne från 2006
"Hon håller min hand så hårt så knogarna blir alldeles vita. Mina knän segnar under mig och jag blir tvungen att sätta mig på knä bredvid henne i sängen. "- Nej, gå inte ifrån! Stanna kvar!" kvider V mellan värkarna. Jag silar in syre mellan mina tänder för att försöka att få in så lite som möjligt av den pysande lustgasen V håller i sin andra hand. "-- Jag går ingenstans" svarar jag vagt. "Jag kommer aldrig kunna komma loss ditt grepp" Lederna känns som överkokt spaghetti och ögonen har svårt att fästa blicken. Till trots, reser jag mig sakta upp till stående ställning. V tittar på mig med gasmasken över sig och skrattar samtidigt som hennes värkar eskalerar i smärta.
 
I fotänden står en barnmorska och två sjuksystrar och uppmanar V att andas och sluta krysta emellanåt. Fostret får inte komma än. Tiden är inte inne. V ger dem en ond blick och blickar över mot H som sitter en bit ifrån som fortfarande småflinar åt min kommentar. "- Män" frustar V " De kan bara ge psykisk och fysisk smärta. Aj, aj aj!" Hon vrider sig på sjukhusängen och min blick möter H:s i andra änden av rummet.
"- Hur i helvete kan det göra så ont?" Barnmorskan klappar V:s ena knä och frågar lugnt. "- Vi har utvecklat något som kallas för Västerviksmetoden. Det är helt nytt i sitt slag i att lindra smärtan. Du kan få det om du vill?" Benen darrar på V i eftervärkningarna av den senaste krystningen. "-Man lindrar genom att bedöva livmodertappen på fyra punkter." V spärrar upp ögonen och nekar. "- Aldrig i livet. I helvete heller att det stoppas upp en nål in i mig. Då tar jag hellre smärtan." "- Du kan alltid ändra dig" fortsätter barnmorskan "I jämförelse med ryggmärgsbedövning så lindrar det mycket effektivare." V släpper taget och värkarna blir allt mindre. "- Sådär." säger sjuksystern och lägger en tunn gul filt över V "Du får larma om det är något. Vi återkommer om en halvtimme." Triot går ut ur rummet.
 
V släpper min sönderkramade hand och jag försöker återfå känseln i mina fingrar. V lägger sig på sidan och håller om magen. Trots att det är så tragiskt och smärtsamt att förlora ett foster i femte månaden så håller hon humöret uppe med ironi och humor. Hon smågrimaserar åt H som återupptar korsordet som ligger på bordet intill V. Jag sätter mig på sängkanten och masserar hennes vader. "- Vet du" säger V " Du pratade precis som när min mamma levde. Du kallade mig vid smeknamn som du annars aldrig gör. Jag tror att hon är här med mig, via dig." Jag tittar förvånat på henne. "- Ja, kanske det. Det är konstigt. Jag har aldrig varit med om det förut. Samtidigt så känns det inte obekant. Jag är övertygad om att hon är här, tillsammans med dig." V nickar och H harklar sig. Hans halvlånga hår lägger sig i tesar över hans stora ögonbryn. "Vet ni vad en zebra blir om man sträcker ut den?" V och jag tittar på honom och V utbrister "- Åh, inga fler! Jag har redan magknip!" H:s flin går över till ett leende. "Långrandig." V slår sig för pannan och jag skakar på huvudet. "- Åh, vad dålig! Men bättre än dina kattvitsar. Inte en till "katt åt lampa, lös i magen" annars slår jag till dig. På riktigt." Jag småblänger med ett leende mot H och han skrattar tillbaka. V skrattar och både tiden och värkarna ter sig mindre påfrestande i väntan på slutet."
 
 

2013-03-28
05:31:00

textrader med egen vilja och krav att bli nedskrivna i ofrivillig sömnlöshet
" Jag ser gränser suddas ut och girigheten trampar på människans ovett i jakt på den ultimata utplåning av sinnen.
Den säger; Ge mig ilska, ge mig smärta, ge mig glädje, ge mig alla känslosvall och jag beaktar dem, tar del av dem. Ge mig sorg och jag kommer sugas in i den. Den ger allt, om inte tusen gånger mer."

2013-03-28
03:39:00

Framåt!
 
Uppmuntran till mitt ego
Världen ligger vid dina fötter och blicken bestämmer vägen. Lite mer vishet, lite mer erfarenhet och allt du tar dig för kan bara bli bra.

2013-03-27
01:44:00

ångst
Ush, vad jag hatar skammen. Jag skäms för ingenting, för rent ut sagt, skitsaker! Det är jävligt jobbigt måste jag säga. Vem begränsar känslor och tillåter det? Jag. Vem utgör handlingen efter reaktionen? Jag. Vem och vem hindrar mig att inte göra saker och glädjas av dem? Jag.

Jag flyter omkring på okänd mark. Total okänd mark.

2013-03-23
13:04:00

...
Det är tungt. Veckan har varit tumlande och allt blir bara mer förståeligt, hur mycket annat tagit tiden, tankarna, engagemanget ifrån mitt egentliga syfte. Mina egentliga mål. Det är kanske därför en tomhet alltid har funnits i mitt bröst, det egna jaget eller vad man nu kan kalla det på prettopsykologiska. Känslan som aldrig riktigt blev ombesörjt eller taget på allvar. Men jag gömmer mig mer nu än jag någonsin har gjort. Det är smärtsamt och jag känner mig rådvill inför att byta ut mina verktyg och seende till ett annat. Huvudet är i ett vakum. Samtidigt vill jag slänga mobilen i väggen och sluta vara tillgänglig. Gud vad jag hatar det ordet.. tillgänglig.. dygnet om.. Jag orkar verkligen inte med någon just nu men jag tvingar mig att utstå. Även saker, tillfällen som kan tyckas jättekul för utomstående så härjar ett vilt krig mellan mina känslor inombords. Födelsedagsfest ikväll. Massor av folk, tårta, musik och öl hej och hå. Allrahelst vill jag gå dit säga hej, var där så länge utan att vara nochalant och gå hem igen. Tillbaka till krypinnet och få mig en god natts sömn. Men jag går dit. Jag går dit för andras skull. Inte min egen. Det kommer bli bra. Jag vet att jag alltid kan gå hem. Kravlöst. Just nu behöver jag kravlöst.

Jag har aldrig tyckt om att sätta mig själv i en sårbar situation. Jag vill klara mig själv även när jag vet att jag inte kan det, bara för att undvika att hamna i bakhåll, gengäld eller skuld om man nu vill kalla det. Högfärdigt? Omoraliskt? Vekt? Man kan tycka mycket om det. Jag kallar det för rädsla. Rädsla för tillit, gemenskap och känslan inför tanken att allt kommer bli bra. Den känns ovan. Det känns ovant att tänka "allt kommer bli bra". Tanken är för bra för att vara sann.
 
Mamma kommer sluta ringa tio gånger om dagen på alla dygnets timmar, hon kommer mirakulöst bli frisk. Jag kommer inte behöva känna bekräftelsebehov av pappa. Han kommer se andra kvaliteter än de jag har ingått i politiska sammanhang. Jag kommer bli helt skuldfri. Både ekonomiskt och själsligt. Jag kommer ha ett jobb där jag inte blir utnyttjad av arbetsköpare och arbetskamrater. Mina vänner kommer vara helt friska och må bra.
Desperation, depression och alla mörka hål kommer läggas över med ljus och framtiden... ja... den kommer vara just det. En framtid. Behoven kommer fyllas och lyckan kommer vara oundviklig.

Det låter bra. Det låter, tamigfan, till och med fantastiskt!

2013-03-18
23:53:47

hey, det går iallafall framåt!

"Du känner till skillnaden mellan förslag och anvisning?" Arbetsförmedlaren menade liksom F att man måste inte om man inte behöver göra det för sig själv. Rent konkret. Det känns som att man har nuddat het asfalt med bara fötter fram tills nu. Jag är trött på att dansa som en idiot i ändras världar. På jobb, i samhället, i jakten på acceptans. Man måste våga ställa krav åt sig själv. Vad vill jag? Vilka väsentliga behov behöver jag fylla för att må bra? Jag fick ett papper av F idag. Livskompassen. Värdesättningar, reflektioner.

Det har varit en lång helg. Många saker och intryck. Såpass att jag stod med mobilen och västtrafik appen utan att kunna komma på vilken hållplats jag bor på. Jag har åkt kollektivt och bott här i över ett år nu. Men tjena, kroppen stänger av när det blir för mycket. Det känns. Det gäller att hålla igen. Tröttheten kommer efteråt. Jag är helt slut när jag utnyttjar mina resurser fullt ut. Men till trots.. " ...och ligger på en nivå som en 45 åring i vissa skeenden. Du bör jobba med bristerna i dina sociala förmågor och känslor. Men hey, du är på väg! "

2013-03-16
22:46:00

dagen då telefonsvararen dog
Göteborg, hösten 2011. Spårvagn sju, på väg hem från jobbet.
"...förstår inte. Någon knäppte i mitt huvud... Konstiga saker i min kropp.. det är inte mina händer. Jag är rädd. Det är inte jag, inte jag. Hela världen är galen..varför? Varför? Det är inte jag som pratar. Någon sitter i min mun.. Du, du är sjuk! Inte jag! Alla kan dra åt helvete!!"____________"(- Jag vill och orkar inte höra. - Men du har alltid lyssnat.) "___________ *pip*"Mamma" Det är mamma svara"*pip*"Mamma"*pip*"Mamma"*pip*
"Svara..svara!"*pip*"AAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHH *klick*"----*pip*Hej, jag ringer från vikariepoolen hos.....*

2013-03-13
01:47:00

att driva upp nya träd
Det går framåt även om det knappast märks ytligt. Jag förstår att människors starka egenskaper uppkommer från inlärning. Man lär sig genom att exponeras. Alla kan inte allt. Allraminst jag. Det viktigaste är medvetenhet, för är man medveten sina brister så kan man lokalisera dem och be om hjälp. Om man inte kan eller har svårt för att be om hjälp (som jag) så finns det alltid någon som har insikt i din närhet. Det bästa man göra för att hjälpa en annan människa, är att vara medveten och vara till stöd och driva upp de sämre egenkaperna till det bättre.Jag började skriva på en novell ikväll. Jag har många påbörjade men denna känns alldeles rätt att skriva just nu. Den handlar om Todd och Lill som är bästa vänner. De är helt olika varandra och upptäcker varandras styrkor och svagheter när de går igenom ett livs äventyr. Under tidens gång byter de med varandras egenskaper och finner en djupare förståelse för varandras handlingar. Historien börjar med en örn som vaktar kunskapen i universum men lockas av Tod att öppna porten av misstag en dag ute i skogen. Spännande? Jag kan knappt vänta tills jag kan skriva klart den. Jag fortsätter att måla, töja papper och trixa på mitt trädtema bara för berättelsens skull.Det är väl så med all konst att man utgår från sig själv, relaterar, distanserar, lever sig in i en fantasi. Det där med inlärning är något jag jobbar på också. Varje vecka får jag nya uppgifter av F. Det gör ont men gör gott för själen. Jag skulle aldrig klara av vardagen utan rationella, älskvärda R som vänder mina tankar till ett nya perspektiv varje dag.

2013-03-11
10:44:05

Danny Wattin

Den här boken innehåller allt. Över och underklass, genmanipuleration, kärlek, utanförskap, diskriminering, människans värsta och bästa egenskaper i en potpurri i en framtidsvärld. Överklassen har slutat föda barn och betalar underklassen att bära deras gener för en struntsumma. Rättigheter har avskaffats och människans värde bestäms utifrån materiellt värde.

Jag kan inte säga att jag skrattade mig igenom boken. Många gånger blev den absurd, över representerad men jag tänker på episoder och reflekterar över den nu, långt efter jag har läst ut den. Den blir bara bättre med tiden. Likaså som den polska independent filmen "Världen väntar på oss" om konsekvenserna av EU, kapitalismen, privatiseringar i människors vardag. Lika absurd som den unga killen som blir tvungen att hora sig för en medelålders kvinna för att äta sig mätt för dagen, lika absurd är "Ursäkta. men din själ dog nyss"

Läs boken. "Världen väntar på oss" är tyvärr bara på polska men jag har skrivit undertext på svenska. Finns på undertexter.se




2013-03-10
20:02:19

..

Ett tillägg bara. Många har sagt det, reflekterat, okända har kramat om med medlidelse. Sluta tyck synd om mig! Jag har varit offer, det har gjort mig stark och känslig. Hitta förståelse och anpassa därefter. Styrka är att kunna visa känslor öppet. Det enda jag ber om är att inte bli trampad på i onödan.

Livet är hårt som det redan är.

2013-03-10
19:35:54

upp och ner.

Veckan har gått och jag har tänkt mycket på uppgiften jag fick av F på terapin. " I vilka situationer begränsas du av dina känslor? Var kan du se återkommande mönster? "

Jag kan räkna till tre vardags situationer men den fjärde och mest gripande, överrumplade mig igår. Jag övningkör. Jag har övningskört i många år dessförinnan för att fixa körkortet men aldrig fixat den. Osäkerhet, dålig självkänsla men framförallt så har jag intalat mig själv att jag inte klarar av någonting. R är fantastisk. Som handledare, lärare och ger bra konstruktiv kritik. Men det blev så fel igår. R påpekade brister i min körning och jag försvarade mina handlingar. R tog det som att jag inte lyssnade och påpekade igen och jag fortsatte att försvara mig. Försvara mig, min person. Jag tog åt mig allt R sa. Personligt. Jag fattade det inte förrens jag brast ut i gråt och fick be R att sluta.

Hur har det gått till? Är det därför jag tar steg tillbaka och inte vågar ta plats? Vilka specifika situationer i mitt liv har påverkat mig till den punkt idag? Jag är förvirrad och blir fruktansvärt känslosam när jag tänker efter.

Jag börjar förstå att alla negativa händelser har påverkat mitt liv i större omfattning än vad jag tidigare trott. Jag känner mig naken.

Det handlade inte om att vara taskig. Det handlade om att kunna klara av att bli bedömd, ta till sig kritik i syfte till att bli bättre.

Det känns lustigt för jag var ständig i elden på min fd arbetsplats. Jag fäktade med näbbar och klor, tyckte och tänkte, förändrade samtidigt i kall kritik. Jag stod upp för mig själv. Men nu är den styrkan borta.

På något sätt känns det som gamla sår gått upp och jag måste på nytt sörja, bli arg, besviken, bli bitter, ledsen, kämpa igen fast jag grävde ner allt för sex år sedan. Jag lovade mig själv att det aldrig mer ska röra mig så nära som det gjorde då. Är det dumt? Att ta i det igen? Jag vet inte.

Det enda jag ärligt känner är att det inte ska hindra mig från att känna genuin glädje.



2013-03-09
17:19:44

Det talas om demokrati i Sverige..

..men i praktiken är det så långt ifrån sanning man kan komma. Jag hör trötta röster i kön på ica, på gymmet, i hissen, fd arbetskamrater, familj och vänner. Alla med olika tankar och med olika värderingar. Jag saknar rösterna i mediabruset.

Hur ballt är det för en tonåring att lyssna på P1? Jag vet ingen annan kanal som vågar ta i de svåra frågorna.

För några månader sen frågade en nära vän till mig som är jämngammal "Hur funkar det där med facket? Jag har aldrig förstått hur a kassan fungerar, vilka regler som gäller. Jag har arbetat i tio år men jag känner att det är dags att ta reda på det nu."
Man kan inte tvinga in information in i de närmaste när de inte vill. Men att tjata (vilket jag gjort angående arbetsgivareintyg) så kommer frågan upp och då måste man kunna besvara den.

Tyvärr ser det ut så, iallafall i min närhet. Människor är ovetande pga relevant kunskapsbegränsning i dagens samhälle. Det är nog så sant att vi har gått tillbaka hundra år i utvecklingen som arbetare.

Var är demokratin?

2013-03-08
23:44:26

Själv vald ensamhet

Det gör fortfarande ont och ångesten kryper under skinnet så fort jag går över min gräns. Jag aktar mig, tar det varligt inför många situationer men mest av allt vill jag lägga ner allt som har att göra med integration med andra människor. Iallafall just nu.

Jag åker inte ens in till stan längre. Det blir oftast bio och de senaste gångerna jag umgåtts med bekanta har resulterat i panikattacker. I valand fick jag kväva den. Jag tappade syre men klarade det. Men det betyder att jag undviker stora sällskap och folksamlingar för stunden. Det är själv valt. Det kanske ses nochalant eller egoistiskt utåt sett men det bryr jag mig inte om.

Den senaste veckan har jag sovit hela nätter igenom, vaknar självmant innan kl sju, klarar av att komma upp i promenad tempo igen utan hjärtklappning. Terapin är ond i känslor men den gör mig gott. Aptiten är tillbaka. Jag försöker tänka positivt varje dag.

Idag ringde T och var alldeles euforisk. "Jag måste träffa dig! Jag är så positiv och glad idag. Jag är övertygad om att allt kommer ordna sig! Jag vill dela med mig av den känslan till dig!"

Mycket riktigt. T är villkorslöst kärleksfull i ord som når in i minsta vrå i själen. Med glittrande ögon i annalkande tårar med ett brett leende satt T framför mig i ett fik med en värmande kopp te i handen. "Det är så lätt att se det negativa att man glömmer bort att uppskatta det positiva."
Ärligt och med stadig blick pratade T om livet, om känslor, om allt som ger lycka i själen.

Jag är så tacksam för alla människor som på ett eller annat sätt, delar med sig av sina djupa tankar, positiva känslor och brutal ärlighet. Mer krävs inte gör att man ska förstå att man inte är ensam.

T lämnade kvar ett innerligt hopp inom mig.

Det gör mig faktiskt ont att se hur vi kopplar bort oss från varandra i det rika information samhället vi lever i. Är det själv valt att vi numera pratar med varandra utan att känna värmen från ögon och höra stämningslägen från läppar?



2013-03-08
13:00:00

Internationella kvinnodagen
 
Jag läste på aftonbladet eller svt om att kvinnors löner gått upp från 93 till 94 procent i jämförelse med mäns löner. Det är lite kul när man tänker efter dels att lönerna har sänkts drastiskt i jämförelse med prishöjningar, att kvinnan måste kämpa med studier, flexibilitet för att bli accepterade på arbetsmarknaden medans män antas mirakulöst redan kunna yrken. En kvinna måste agera som en man för att bli jämnställd.. eller gå över procentuellt i kvoteringar. Visst är jag för kvinnans rättigheter och frihetsutövande men jag anser också att män har rätt till det också. Att alla har rätt till lika löner och jämnställda rättigheter.
 
 En god vän ringde mig häromdagen och vi pratade om känslor och vilka hinder det utgör i kärlekslivet. Vi pratade i en timme om hur svårt det är att hantera gammal sorg, aggression, oliktänkande och samtidigt försöka hitta sig själv i ett förhållande. Jag vill inte skriva om det var en han eller hon men visst var din första tanke att jag menar en kvinna? Du har fel.
 
Vi tänker likadant, har samma känslor och det blir inte bra när man härmar det andra könet i jakt efter acceptans i samhället. Vi är olika och vi lär oss av varandra. Någon sa att man ser sig själv genom andras ögon. Kan man förstå varandra så kommer det öka i kunskap och ge ett rikare liv.
 
Hänt i veckan; DFRK:s konsekvens på sanktionerna, Chavez Lit de parade i Venezuela, C och KD tar enormt mycket media utrymme i svensk media trots sina blygsamma 3 procent, V har ökat upp till 6,2 och SD hela 11! Varken V eller SD får en chans i mediabruset! Mona Sahlin på återgång i Fi. Reinfeldt bor i en hyresrätt (Segerhska palatset) och hemlösa i husvagnar beskrivs som en själv vald livsstil med tätade fönster med silvertejp nära naturen enligt Hem och Hyra, vårdbiträden, under- och sjuksköterskor får nyttja sparkcykel under arbetstid för att "effektivisera" inom äldreboenden i brist på personal (KA tidning)
 
Till sisti enighet med 8:e mars.
 
Jämnställda rättigheter och höjda löner för alla! Lika lön för lika arbete!

2013-03-07
15:15:00

Kreativitetens återkomst
Det var längesedan jag kunde tänka igenom en målning och slutföra den. När man kanaliserar känslorna i rätt element så skapar det fantastiska saker. F beskrev det så bra att man står på lådor och vissa av dem är tomma. Det kan vara brist på egenskaper som behöver fyllas och stärkas. Konsten ger mig möjligheten att få ut en känsla samtidigt som jag fyller i mina lådor av respons och skapar egenskaper jag saknar. Det är egenterapi, syre för lungorna och hjärtats drivmedel. Jag är så glad över att den börjar komma tillbaka.
Siri leker med herr råtta i badkaret hos sin matte. Siri är en i kullen kattungar min numera omplacerade Katya fick för tre år sedan. Siri har världens bästa matte! Katya bor tillsammans med sina två ungar och tre andra katt och hundkompisar långt ute i smålandsskogen. Tillsammans med en underbar familj som ägnar all tid, kärlek och omvårdnad för sina djur. Katya kunde inte få det bättre. B skickar kontinuterliga sms och berättar om deras vardag <3

2013-03-06
14:57:00

Senaste CV tips från AMS (*eget layout)
 
Gjorde ett snabbt layout i PS. Med gratis penslar på nätet kan man nog få till det ganska fräckt. Men det sägs också att man ska vara försiktig i utformningen så jag skalar hellre ner än gör för mycket. Detta kanske blir lite för gulligt och mer brevpapper liknande men passar ganska bra att söka jobb som tex vårdbiträde. Söker man inom industrin så kan man måla med kugghjul eller liknande. Iallafall, här har jag präntat in senaste tipsen jag fick från ett ams seminarium för några veckor sedan. Om man vill använda layouten så är det bara att sudda och skriva i info i Photoshop.
 

2013-03-06
11:17:00

Det där med Curriculum Vitae
 
Som menas ungefär - livs beskrivning. Detär intressant hur viktigt det är att sticka ut, göra intryck av sin egna person. Det är lätt att göra i sociala medier men att presentera sig själv utifrån ett proffesionellt sätt är mycket svårare. Många gånger önskar jag att det räckte med att beskriva sig själv som en utsvulten arbetare, villig till att göra rätt för sig i samhället och kunna betala för sina behov. Men så enkelt är det inte. Under ett seminarium i ams kring 2006 sa handläggaren att det inte finns några jobb. "De gömmer sig. Företagen går bakvägen och är man verkligen intresserad som arbets sökande att finna ett stadigt jobb så kommer man finna dem. Lite svett, tårar och stark engagemang är allt vad som krävs."
 
CV idag går hand i hand tillsammans med modeindustrin. Ena dagen ska man skriva personligt brev, andra inte. Ibland ska man skriva namnet först, ibland inte. Nu ska man tex inte skriva person nummer för det försämrar utsikterna för att få ett jobb (som ex betalningsanmärkningar, dålig kredit, är gift eller har barn etc)
 
Det läggs stor vikt på hur man ska utforma ett CV. Det läggs kraft och pengar på seminarier och CV skola på ams. Det skrivs och säljs böcker om CV och hur man ska marknadsföra sig själv på bästa sätt. Googla CV och ett flertal sidor kommer upp. Men sanningen är, att hur mycket du än utmärker dig, gör ett världens bästa CV så finns alltid en lika stor risk med att du inte får jobbet. Är man desperat eller felet som jag gjorde, skriver att man är flexibel, beredd att anta vilken utmaning som helst och är fullt engagerad arbetare så är risken stor att man blir tagen och blir utnyttjad. Man får sätta gränser för vad man kan tänka sig. Vill jag verkligen arbeta flexibelt? Kan och vill jag det om jag har barn, fritidintressen som skulle drabbas av det. Vill jag anta vilken utmaning som helst och avsätta mer tid åt ett arbete som inte har någon skyldighet mot mig och samtidigt tillåta att tid tas från mig?
 
Är man bestämd och realist så hittar man till slut ett arbete som man kan tänka sig att avsätta tid för. Och är det så att man vill vara flexibel så ska man vara noga med ob tillägg och att man tjänar på det lönemässigt. Det är inte värt att spilla sin egentid i längden. Jag har vänner som jobbade flera julaftnar i rad. Inte för att de ville, utan blev tvugna pga ekonomiska skäl. Eller tar ständig andra helger. Det blir tråkigt i längden när man hamnar i valet av familj, vänner eller arbete. Vad tycker du?
 
Jag hittade dock i CV djungeln ett par trevliga mallar. Om man nu ska sitta och göra något så tråkigt så kan detta bli ett lite roligare tidsfördriv. När man ändå är arbetslös. Håll till godo.
 

2013-03-06
08:55:00

Hugo Chaves död - Russian Today
Jag blir allt oftare besviken över SVT som har blivit mindre oberoende och numera implanterar en vinklad syn i nyhets sändningarna. Nyhetsrapporteringen om det socialistiska Venezuela är inget undantag.
Bo Inge Andersson som är svensk journalist kommenterade i Nyhetsmorgon i meningar som "pga socialismen fick de fattiga det bättre" "att människor bunkrar upp sig med vatten och mat pga oro för vad som kommer hända" "yngre oppositionister dämpas med militära insatser" bland mycket annat.
Det talas om att Chavez var en "vänsterpolitiker, populär hos många men också omstridd. Han gjorde ofta drastiska uttalanden, uppträdde gärna, dansade och sjöng." De belyser gärna om samarbete med andra socialistiska länder men de kan inte vidare rapportera om varför Chavez släckte privatiserade tv och radiokanaler i Venezuela. De visar ett inslag där Chavez utlåter sig om staten Israel (Israel har varit mycket på tapeten det senaste) som är en förlängd arm av USA. Tyvärr så visar det väldigt lite av vad Chaves har gjort tack vare det socialistiska systemet och hur det har gagnat folket i Venezuela.
 
Russian Today ger en oberoende vinkling av Venezuelas läge. Politik analytikern Eric Draitser från New York utvärderar läget i hela Sydamerika. Med ett slutgiltigt ord om att "socialismen implanterades och konstitutionerades av Chavez men den dör inte med honom. Hans verk har vidare inspirerat andra länder i sydamerika till en vänstervinklad politisk riktning."
 
Här finns länken till Russian Today och deras nyhetsinslag.
 
http://rt.com/news/venezuela-hugo-chavez-dies-349/
 
 
Självklart är det en förlust när en karismatisk och god ledare dör. Styrkan sitter i folkets medvetande och med den kommer Chavez för alltid leva vidare i kampen för en rättvis värld.

2013-03-04
18:22:32

...
KBT, vecka två.

Det är som att öppna Pandoras ask.
Jag vet inte om jag vågar. Minnen som jag har förklätt i rosa skimmer visar sig vara av granit, sammankopplad med rädslan, otryggheten, tilliten, känslan av kränkning, förnedring och utsatthet.

Hur ska jag hantera känslorna som överrumplar och hur ska jag hitta ett sätt att skydda mig själv utan negativa konsekvenser. Jag kan inte backa och släppa allt när det brister. Det funkar inte!

2013-03-01
23:48:00

På jakt efter sinnesro
 

I förrgår överaskade finaste S mig med ett gym kort för tre månader. Så igår hängde jag med för första gången i mitt liv till ett gym. Jag fick lova att samgymma med henne flera gånger i veckan och ta mig an uppgiften själv när hon jobbar borta. Jag undrar hur det ska gå. I snabbare promenadtakt sköt min puls upp till 152 och att cykla 7 km upp till hela 172! Jag var helt slut men det gav resultat i en väldig god natt sömn.

 

Jag minns inte när jag sist vaknade så utsövd klockan sex imorse. Dagen gick åt AMS (totalt onödigt då de refererade till att söka efter info på nätet och ALLA datorer upptagna i en överfull vänthall) Springande i backa på jakt efter ett par sköna jeans (har jag blivit gammal eller visare som hellre ser efter kvalitet än mode?) Efter fem affärer, åtta par jeans så hittade jag ett hyggligt par för en ok summa. R gjorde egna ärenden och väntade utanför affären med en ros i handen. Jag är tillsammans med världens finaste människa!

 

Väl hemma fick jag trixa med bankdosa, fylla på med hutlösa ören på mobilen då Comviq har fått för sig att dra en jädra massa pengar. Är en aning missnöjd nu efter femton år. Sen var det bara att bita ihop och ringa kontrollmyndigheten AMS. 36 samtal före i nästan en kvart. I luren svarade en trött kvinna som pratade med bruten svenska. Det var det givaste samtalet jag har haft nångång med dem. I en timme pratade vi fackliga frågor (jag frågade vad ams anser om jobbmässans punktlista och om de var medvetna om det) Hon varken instämde eller svarade på frågan. Hon tipsade och gav vettiga förslag, hon peppade och var otroligt lyhörd då hon hörde att jag var deppad. Det bästa rådet hon gav var att inte se livet som arbetslös som ett 24 timmarsjobb. Visst sa jag också hur avsaknaden av pengar ställer till det.

"Det finns datorer och internet på biblioteket.  - Men javisst, närmaste bibliotek ligger ungefär en mil ifrån. Jag har ingen lust att planka. (eller betala hutlösa 24 kronor för den sträckan som arbetslös) - Nej, klart att du inte ska planka.. - Tack vare strul med företaget dröjde det två månader för att få arbetsgivareintyg med RÄTT siffror för att inte tala om pappaersexercisen med a-kassan.. det dröjde fyra månader innan jag fick ersättning. Man kan inte göra mycket i arbetssökande utan att kunna betala internet, frimärken, fylla på telefonen, betala kollektivtrafiken för att ta sig till ams och diverse jobbmässor. Det är som upplagt att man ska förlita sig på människor man har runtomkring sig eller förnedra sig ännu mer genom att låna pengar från andra för att klara dagen. Är det rätt? Facket gav blanka fan i min situation!"

 

Hon föreslog att man ska avsätta en viss tid till att vara arbetsökande och sätta hälsan först framför allt. Livet handlar inte enbart om arbete. Men visst känns allt meninslöst när ingenting fungerar! Det klickade när hon sa det. Jag har en jagande känsla över allt möjligt och det är klart att kroppen slår ifrån. JJag behöver schemalägga allt jag ska göra för att må bra. S gav mig startpunkten till att lägga schemat även att det känns som en mäktig utmaning. Gymkortet kostar 1800 och är personlig!

 

Träning min tre ggr i veckan (tom läkarens ordination!) KBT en gång i veckan, en bra vardagsrutin (nu lagar jag ialf mat regelbundet) vila när jag känner ro och ägna helgen, just åt helg. Sertralinet måste tas på morgonen då den kickar igång. Annars blir allt kaos. Efter KBT mötet i måndags så har jag funderat en hel del, vänt på dygnen och ignorerat alla mors samtal. Hon är labil och ringer mellan 6 till 7 ggr om dagen. Jag blir själsligt utmattad av att höra om hennes psykoser. Jag orkar inte. Andra drabbas också över att jag har mobilen på ljudlöst. V skickade ett hjärtligt sms och ville ses, Sa ringer och skickar oroliga sms, partivänner vill ses och prata, T blir också orolig när vi inte pratar på ett par dagar. C, finaste C.. saknar henne så hjärtat gör ont. Vill göra allt för dem. Familj och mina egna problem måste lösas. Men huvudet är inte med. Jag har nästan daglig kontakt med S, det är lugnast kring henne och finaste R. Det får vara så tills jag kan sova en hel natt så jag får ork till att orka med.

 

 

Ett steg i taget. Ett steg i taget..

2013-03-01
22:48:00

.