Flickan med den röda ballongen

2013-11-23
10:56:52

Jonas Gåde - Medberoende
Från början syftade termen medberoende på ett mönster, som man fann hos människor som levde tillsammans med alkoholister. De medberoende kännetecknas av att de ständigt tar hand om andra på bekostnad av sig själva. Det är inget konstigt att längta efter att bli bekräftad eller omtyckt. Det är först när du offrar din egen ärlighet och börjar göra våld på dig själv, som du går för långt. Om du bygger upp din tillvaro på att folk skall älska dig, handlar det inte om kärlek utan om medberoende och definieras som omogen kärlek.

Jag fick höra en annan historia från en kvinna som var lite av en hjälpare. Själv var hon mestadels hälsosam, men hon hade en väninna som hade svårt att stå upp för sig själv. En helg hyrde alla kompisarna en stuga långt utanför Kungälv – mitt i skogen. Men hon som inte kunde stå upp för sig själv, var inte bjuden av någon anledning. Alla partajade och klockan 4 på morgonen blev alla killarna lite hungriga. Vad händer? Just det, de ringer till tjejen som ligger och sover och vad gör hon tror Ni? Hon skyndar sig, sätter sig i bilen –klädd bara i sin morgonrock.

Men killarna är inte klara när hon kommer, så hon får sitta och vänta i bilen en halvtimma. Sen kör hon alla killarna ner till ett gatukök i Göteborg, så de kan handla och sen kör hon varje kille hem till sitt. Och när hennes väninna frågar: ”Hur kan du ställa upp så?” ”Du blir ju bara utnyttjad!” “Nej det tycker jag inte. Jag hade ändå inget att göra, jag låg ju bara och sov.” Nu vet inte jag hur många av er som skrattar, för att det är så sant. När en relation infekterats av medberoende präglas den alltid av bristande jämlikhet. Och som du vet, fungerar relationer bäst mellan likvärdiga människor. När du blir vaksam på detta fenomen, kommer du också att upptäcka hur lätt det är att inte vara sanningsenlig mot dig själv. Det gäller både män och kvinnor. Istället för att ta sin del av ansvaret – tar den medberoende ofta på sig allt ansvar. Omedvetet hamnar parterna i ett rollspel. I en relation som präglas av medberoende hamnar ena parten i rollen som räddare och den andre som offer. Det kan se välmenande ut vid en ytlig betraktelse, men det är inget rent, äkta ansvar, eftersom det tjänar till att göra den andra maktlös. I stället för att kräva att andra ska ta ansvar säger den medberoende: ”Det är synd om dig, du har haft en sån taskig uppväxt och därför gör jag din del av jobbet också.”

Vad vi i själva verket gör är att ta bort möjligheterna för vår partner att utvecklas. Parterna kan också utöka rollspelet med en tredje roll som anklagare – beroende på vilken pjäs som skall spelas upp. Ett förhållande som präglas av medberoende skapar nästan alltid rädsla hos den ena parten när den andra parten vill vara för sig själv. Självklart måste graden av självständighet vara någorlunda jämt fördelad. Om du vill leva i en hälsosam relation, måste du ta din del av ansvaret – varken mer eller mindre. Under ytan av ett medberoende finner vi ofta en liten flicka eller pojke, som lärt sig vara duktig genom att vara andra till lags. En flicka som blev bekräftad för det hon gjorde och inte för den hon var.

Den medberoende tror ofta att de gör allt i all välmening, men bakom deras medvetna beteende finns en stark drivkraft att bli älskade. Vi önskar förtvivlat att vara nära vår partner, men är samtidigt rädda för den smärta det gett oss tidigare. Därför väljer vi istället att låtsas att hindren inte finns istället för att konfrontera dem. Man finner ofta detta problem i en omogen kärlek där båda parter har byggt upp skenbilder av verkligheten. Genom att sticka huvudet i sanden som strutsen stöder de den andres självbedrägeri. Denna ömsesidiga överenskommelse kan ske både omedvetet och medvetet. Oavsett kommer den leda till att din relation dör.

10 bra sätt att bli medberoende

Oroa dig för allt – även sånt som du inte har kontroll över.

Vid konflikter – erkänn att det var ditt fel –även om det inte var det.

Låtsas inte om dina negativa känslor, som ilska, rädsla eller sorg.

Säg aldrig sanningen. Vågar du säga sanningen, vad du än känner.

Ta allt ansvar. Låt din partner fortsätta med sina dåliga vanor.

Du kritiserar eller blir ofta kritiserad. Du har en stark, gnagande inre röst som kritiserar dig, som gör att du känner dig nere också när du borde vara på gott humör.

Säg aldrig nej. Gör även sånt som du hatar.

Välj arbetsgivare och partners, som kan trycka ner dig.

Säg aldrig nej, för då kommer folk hata dig.

Fundera inte på dina egna behov.

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: